Ett axplock av våra inläsare

Gösta Ekman: “Jag var kändis redan som spermie” – apropå att vara sin fars son och sin farfars namne. Var regiassistent åt sin far Hasse Ekman och Ingmar Bergman på 1950-talet. Men det var skådespelare han ville bli. Via Stadsteatern kom han till Hasse & Tage 1963. Som mångsidig artist har han berikat svenska folket både med humor och allvar i över 50 år.

Katarina Ewerlöf: Katarina Ewerlöf är ett välkänt namn inom TV, film och teater såväl som i ljudboksvärlden. 2007 fick hon motta pris för Sveriges vackraste röst av Synskadades riksförbund.

Ernst-Hugo Järegård: (1928-1998): Skådespelare på film, tv och revy, men framför allt inom teatern. Det kan knappast förnekas att Järegård tillhörde sin samtids största inom svensk scenkonst.

Hans “Hasse” Folke Alfredson: Född 28 juni 1931 i Malmö, är en svensk komiker, regissör, författare och skådespelare. Han är känd för sitt mångåriga samarbete med Tage Danielsson, men har även en omfattande självständig produktion samt var chef för Skansen i Stockholm åren 1992-1995.

Gerhard Hoberstorfer: Arbetar sedan ett drygt decennium tillbaka huvudsakligen på Stockholms Stadsteater där han kreerat ett stort antal roller i de mest skiftande sammanhang.

Anders Ekborg: Sångaren och skådespelaren Anders Ekborg behöver inte någon närmare presentation. Han har medverkat i musikaler som Kristina från Duvemåla, Chess och Jesus Christ Superstar plus massor av film- och tv-roller. Genom dessa har han etablerat sig som en av våra populäraste artister.

Sven Wollter: Slog igenom i TV-serien “Raskens” på 1970-talet. Har sedan dess haft massor av uppmärksammade roller både på scen, i radio och i TV. Fick en Guldbagge för Bästa Manliga Skådespelare 2001 för sin roll i filmen “En sång för Martin”.

Anders Kundler:Skådespelare, knuten till Stockholms Stadsteater sedan 1997. Film- och tv-publiken har kunnat se Andreas i ”Lasermannen”,”Besvärliga människor”, ”Kommissarie Beck” och i ”Berglunds begravningar”.

Krister Henriksson: En av Sveriges mest etablerade och hyllade skådespelare, såväl i Sverige som utomlands.Krister har läst många ljudböcker genom åren och toppar ofta lyssnarnas listor som den mest populäre inläsaren. Krister är sedan 2012 en av delägarna i Svenska Ljud Classica.

Cecilia Nilsson: Har spelat teater på de stora scenerna sedan 60-talet. Dramaten, Stockholms Stadsteater, Helsingborgs stadsteater och Riksteatern är några av Cecilias arbetsplatser. Hon har också arbetat som programledare i SVT.

Björn Granath: Skådespelaren som spelat i många av våra allra käraste serier och program, bland annat som Madickens pappa i filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker om Madicken. Bland hans många kända roller finns Erik i filmen Pelle Erövraren och Kommisarie Lohman i Jönssonligan & den svarta diamanten. Han har lånat ut sin röst till bland andra trollkarlen Efraim av Alexandria i Skrotnisse och hans vänner, mammuten Manfred i Ice Age och clowndockan Skrattis i Toy Story 3. Hos Classica har han läst Orwells 1984.

Gösta Prüzelius: Bland annat känd som landsfiskal Klöverhage i Åsa Nisse filmerna, eller skeppsredare Reidar Dahlén i TV-serien Rederiet. Gösta gav också sin röst åt pantern Bagheera i den svenska versionen av Disneys Djungelboken.

Mathias Henrikson: Bland annat känd för sin roll som minister i Läckan , direktör i TV-serien Pip-Larssons m.fl. Mathias hade även en återkommande roll som socialchef i TV-serien Varuhuset och har gjort rösten i barnprogrammet Professor Balthazar.

Jan Nygren: Bland annat känd för att ha dubbat Karlssons röst i filmen Värdens bästa Karlsson och kanske ännu mer känd är han för sin insats som Stora Norrland i serien Någonstans i Sverige från 1973 om Sveriges mobilisering under andra världskriget.

Åke Lagergren: Medverkande i bland annat Pelle Svanslös, Kallocain, Fanny och Alexander, Skönheten och odjuret m.fl.